Webáruház

Agip

Ipari kenőanyagok

Az ipari kenőanyagokat számos különféle berendezésben és alkalmazási területen használják. Ide tartoznak az ipari gépek, például hidraulikus rendszerek, turbinák, kompresszorok, csapágyak, nyitott és zárt hajtóművek, szerszámgépeken lévő szánvezetékek, pneumatikus szerszámok és ipari hajtóművek kenésére szolgáló különféle termékek.

A fenti kategóriák közül a hidraulikaolajok képviselik a legnagyobb mennyiséget. Ezek a hidraulikafolyadékok általában kopásgátló adalékokat tartalmaznak a szivattyúk kopásának csökkentése érdekében. Az ipari kenőanyagokhoz (a különleges alkalmazási területekhez kifejlesztett termékek kivételével) rendszerint nem adagolnak túl sok adalékot (az adaléktartalom maximum 5%), ám a kívánt teljesítmény elérése érdekében kiemelkedően fontos a különféle adalékok közötti egyensúly fenntartása.

Az ipari kenőanyagokkal kapcsolatos legfontosabb kritériumokat (a termékekre vonatkozó fizikai-kémiai előírások kivételével) az ISO/DIN szabványok tartalmazzák. Ezen kívül az alkatrész- vagy gépgyártók saját követelményrendszerrel is rendelkeznek (EATON VICKERS, DAVID BROWN, DENISON, ALSTHOM, SIEMENS, stb.), amelyek további tribológiai laboratóriumi tesztek (pl. súrlódási vagy kopásvizsgálatok), illetve gyakorlati körülményeket szimuláló vizsgálatok elvégzését írják elő. Az ipari kenőanyagok is "alapolajok" és "adalékok" gondosan összeállított keverékei. Az összetevők kombinációja meghatározza az adott kenőanyag üzemi tulajdonságait, mind a teljesítmény, mind az élettartam tekintetében.

Alapolajok


A legtöbb kenőanyag elsődleges összetevői. A késztermék alapolaj-tartalma 70-99% lehet.
Az alapolajok minősége szorosan összefügg a felhasznált nyersolaj típusával és az alkalmazott eljárással. Az alapolajok különböző osztályokba sorolhatók:
Ásványi olajok: nyersolajból hagyományos finomítási eljárással vagy szabványos hidrogénezés útján nyert szénhidrogének keveréke. A lepárlási folyamat során előállított különböző viszkozitású termékeket "frakcióknak" nevezzük.
A "frakciók" számát és relatív viszkozitási tulajdonságait a gyártó és a folyamat jellege határozza meg. Általában a következő olajokat állítják elő:

nagyon folyékony alapolaj (SN 80 ÷ 100, más néven orsóolaj)
folyékony alapolaj (SN 125 ÷ 170, általában 150)
közepes alapolaj (SN 350 ÷ 600)
BrightStock (BS 150 ÷ 200)


Nem hagyományos alapolajok: általános kőolaj-finomítási eljárásokkal és kémiai/fizikai utókezeléssel (HC módszerrel) nyert alapolajok.
Szintetikus alapolajok: szintetikus eljárásokkal nyert alapolajok. Az olefinek oligomerizálásával és hidrogénezésével nyert szintetikus olajok a HC termékeknél jobb minőségűek.

Adalékok


Az adalékok olyan anyagok, amelyek a kenőanyag formulájához adagolva lehetővé teszik a meghatározott üzemi tulajdonságok elérését.
A legfontosabb adalékok a következők:

a lerakódások csökkentésére:


Oldószerek, diszpergálószerek
Antioxidánsok

a korrózió okozta kopás és a mechanikai kopás csökkentésére:


Kopásgátló adalékok
Korróziógátló adalékok

az alapolaj fizikai tulajdonságainak módosítására:


Dermedéspont-csökkentők (PPD)
Viszkozitási index javítók
VM súrlódás módosítók
Habzásgátlók


Eni Hungaria Zrt.

Katalógus

Útvonaltervező

Szigetszentmiklós, Csepeli út 24.
Cím:

H-2310 Szigetszentmiklós, Csepeli út 24.

Telefon:

+36 1 205 3211

E-mail:

info@traltrade.hu

Az utolsó frissítés dátuma: 2018. június 13.